KIŞ MEVSİMİ İÇİN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ

Kış mevsiminin gelmesiyle beraber iş yerlerinde veya çalışma ortamlarında yaz aylarında olmayan bazı yeni riskler meydana gelmektedir. Kar yağmıyorsa kış koşulları yaz koşulları ile aynıdır anlamını çıkarmamalıyız. Yağmurlu, soğuk ve rüzgarlı hava koşulları bazen karlı havalardan daha riskli olabilir.

KIŞ MEVSİMİ İÇİN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ

1. Kayma Takılma ve Düşme

Kayma, takılma ve düşme olayları ölümlü iş kazalarının neredeyse %15’ini oluşturur. Yani düz bir zeminde yürürken kayıp düşmek sandığımızdan çok daha tehlikelidir. Kaymaya neden olan ana faktörlerin başında kaygan zeminler gelir. Kaygan zeminleri ve kaymayı önlemek sanıldığı kadar zor olmayıp çok çeşitli yolları vardır.

Kayma, Takılma ve Düşmeyi Önleme Yolları

Aydınlatma Kış aylarında güneş ışığı süresinin kısalmasıyla beraber günün neredeyse 3’te 2’sinde yeterli gün ışığı bulunmaz. Bu nedenle özellikle sabah ve akşam saatlerinde çalışma ortamları daha iyi aydınlatılmalıdır. Dış mekan çalışma alanları ve yollarında yeterli aydınlatma sağlayarak çalışanların bu sebepten kayıp düşmesine engel olabilirsiniz.

Yağmur Suyu

Kar ve buz yoksa zeminin kaygan olmadığı düşünülebilir ancak kirli ve tozlu zemin yağmur suyu ile ıslandığında en az buz kadar kaygan hale gelecektir. Ayrıca zeminde biriken yağmur suyu da kaygan zemin oluşmasına neden olur. Mermer, fayans gibi kayma derecesi yüksek zeminlerde biriken yağmur suları kayıp düşme açısından son derece tehlikeli ortamlardır. Dış ortamda çalışanlar için kişisel koruyucu donanım olarak kayma direnci yüksek iş ayakkabısı kullanılmalıdır.

Buz ve Kar

Buz ve kar, kış aylarına özel bilinen en yaygın kayıp düşme nedenidir. Kapalı alanlarda buzlanma ve kar riski olmasa da açık alanlarda özellikle sabah saatlerinde buzlanma riski yüksektir. Buzlanma ve kar birikmesini önlemek için zeminde su birikmesini önlemek ve öncesinde düzenli tuzlama yapmak gerekir. Karlı havalarda açık ortamlarda çalışanların kar botu kullanılması gerekir.

2. Soğuk Kış aylarında elbette en büyük tehlikelerden biri de soğuk havadır. Soğuk hava ile ilgili riskler vücut ısısı çok düştüğünde ve vücut kendini ısıtamadığında ortaya çıkar. Soğuk hava ile ilgili en yaygın riskler soğuk ısırması*, hipotermi**, uzuv donması gibi şiddetli ve önemli rahatsızlıklardır. Bu hastalıklar çok hızlı şekilde tedavi edilmezse kalıcı doku hasarı veya ölümle sonuçlanır.

*Soğuk ısırması: Uzun süre dondurucu soğukların etkisi altında kalma sonucunda, ciltte ve vücut dokusu altında donma olayının gerçekleşmesidir.

**Hipotermi: Anormal derecede düşük vücut sıcaklığıdır. 37 °C olan normal vücut sıcaklığının, 35 °C'nin altına düşmesi halinde meydana gelen rahatsızlık. Soğuk hava ayrıca vücut direncini düşürerek nezle ve grip gibi hastalıkların da ilerlemesine neden olur.

-10 ° C ila -27 ° C arasındaki sıcaklıklar hipotermi ve donma riski taşır. Ayrıca rüzgar hızının hava sıcaklığını büyük ölçüde etkilediğini de unutmamak gerekir. Örneğin rüzgar hızı 40 km/saat olan bir ortamda -5 °C hava sıcaklığı yaklaşık -14° C’ye düşer.

       Soğuktan Korunma

Giyim: Baş, yüz ve boyun bölgesinden kaçan vücut ısısını önlemek için şapka ya da diğer koruyucu elbiseleri giyinin. (Vücut ısısının %90 ‘ı baş bölgesinden kaybolur) Ellerinizi tek parmaklı eldivenler ile koruyun. Tek parmaklı eldivenler parmakların daha yakın temasta olmasını sağladığı için diğer eldiven türüne göre daha etkilidir.
Aşırı Efor: Çok terlemeye neden olacak aktivitelerden uzak durun. Islak giysiler ve soğuk hava birleşimi vücut ısısının daha çabuk kaybolmasına sebep olur.
Birden Fazla Kat: Tek bir kalın giysi yerine 3 katmanlı koruma tercih edilmelidir. En iç katman teri emen ince bir giysi, orta katman ısı yalıtımı sağlayan bir giysi ve en dış katman ise yağmur ve rüzgara karşı hava ve su geçirmez olmalıdır.
Kuru Kalmaya Özen Gösterin: Mümkün olduğu kadar kuru kalın. Islak elbiselerinizi mümkün olduğu kadar hızlı değiştirin. Kar eldiven ve botların içine kolayca girebileceğinden, ellerinizi ve ayaklarınızı kuru tutmaya özellikle dikkat edin.


3. Araç Kazaları Kış aylarında araç kazaları da önemli oranda artar. Bunun nedeni kış koşullarının araç sürmeyi olumsuz etkilemesidir. Günün sabah saatlerinde yeterince aydınlık olmayan yollarda buzlanma ve su birikmesi gibi nedenlerle araç kazaları yaşanabilir. Bu nedenle kış aylarında araç yolculuğu yapmadan önce hava koşulları kontrol edilmelidir. Ayrıca araçların kış koşullarına hazır olması gerekir. Kış öncesi araçlarda aşağıdaki bölümler kontrol edilmeli ve doğru çalışması sağlanmalıdır.

• Kış lastiği,

• Aydınlatmalar,

• Silecekler,

• Kalorifer sistemi,

• Frenler,

• Cam suyu,

• Antifriz ve motor yağı,

Kaynaklar: 
1. https://www.isgturkiye.com/konu/asiri-soguk-havalarda-calisma.3495/ 
2. https://www.isguvenligi.net/termal-konfor-isyeri-calisma-ortaminda-olagandisisicakliklar-i/ 
3. http://isguvenligiclub.blogspot.com/2016/01/isyerlerinde-ks-mevsimi-hazrlklar.html 
4. https://www.isgnedir.com/soguk-havanin-is-guvenligi-uzerine-etkileri/ 
5. https://www.cdc.gov/niosh/topics/coldstress/ 
6. https://www.cdc.gov/niosh/docs/2010-115/pdfs/2010-115.pdf

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow