İLÇE MÜFTÜSÜNDEN DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI
Develi ilçe Müftüsü Emin PATAN “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” münasebetiyle bir mesaj yayınladı. Müftü PATAN, mesajında şu hususları ifade etti
Engelliler deyince aklımıza hemen toplumun tüm kesimlerini hidayete ulaştırmak için gönderilen Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim geliyor, Çünkü Kur’an’ın 80. Suresi olan “Abese” Suresinde Rabbimiz görme engelli bir sahabe olan Abdullah İbni Ümmi Mektum’dan bahsediyor. Sevgili Peygamberimiz bir gün Mekke’nin ileri gelen müşrikleriyle konuşuyordu.
Onlara İslam Dini’ni tebliğ ediyordu, anlatıyordu ve sohbet iyice koyulaşmıştı. Tam o esnada görme engelli (âmâ) sahabelerden biri olan Abdullah b. Ümmü Mektum çıkageldi ve Peygamberimize hitaben: “Bana doğru yolu göster, Ey Allah’ın Rasûlü!” dedi.
Onun zamansız gelişi ve söze dalışına biraz bozulan Peygamber Efendimiz yüzünü çevirip konuştuğu şahsa dönünce “(Peygamber), âmânın kendisine gelmesinden ötürü yüzünü ekşitti ve çevirdi! Sen nereden biliyorsun, belki o temizlenecek yahut öğüt alacak da bu öğüt ona fayda verecek! Kendini muhtaç görmeyene gelince, sen ona yöneliyorsun! (İstemiyorsa) onun arınmamasından sana bir sorumluluk yoktur! Fakat koşarak ve (Allah’tan) korkarak sana gelenle ilgilenmiyorsun! Hayır, böyle yapma, şüphesiz bu ayetler bir öğüttür, dileyen ondan öğüt alır.” (Abese, 80/1–12) ayetleri indi.
Peygamberimiz bu İlahi mesajı çok iyi anlamış, bundan sonraki zamanlarda sahabe içerisinde Abdullah b. Ümmü Mektum’a ayrı bir önem vermiş, onu Mus’ab b. Umeyr ile birlikte Medine’deki Müslümanlara Kur’an öğretmek üzere göndermiştir.
Daha sonra onu Bilal-i Habşi ile birlikte Mescid-i Nebevi’nin Müezzinliğine tayin etmiştir. Üstelik kendisi savaşlara gittiği zaman onu 13 defa Medine de kendi yerine namaz kıldırmak üzere görevlendirmiştir. Peygamberimizden sonra da diğer halifeler ona gereken saygı ve hürmeti göstermişlerdir. İslam Dini hangi türde olursa olsun (İşitme, Görme, Bedensel, Zihinsel) engellilere muamelede bedene değil kalbe, akla ve liyakate bakmıştır. Peygamberimiz hiçbir engelliye “kör, sağır, dilsiz, topal” diye hitab etmemiştir.
Dinimiz engelliler iyi muamele etmeyi ibadet telakki etmiştir. İslam’ın engellilere bakışı bu minvalde olduğu halde Birleşmiş Milletler 1992 yılında aldığı bir kararla 3 Aralık tarihinin “Uluslararası Engelliler Günü” olarak kutlanmasına karar vermiş ve bu tarih her yıl çeşitli etkinlikler ile üye ülkeler tarafından kutlanmaktadır.
Engellilerle ilgili olarak yapılan bu düzenlemelerin İslam Dini’nin engelliler için getirmiş olduğu düzenlemelerin çok gerisinde olduğu aşikardır. Rabbimizden engelli kardeşlerimize özürlerine (İşitme, Görme, Bedensel, Zihinsel Engel) göre değil, akıllarına, kalplerine ve liyakatlerine bakarak değer verilen bir dünya temenni ederiz.
Emin PATAN
Develi İlçe Müftüsü
Tepkiniz Nedir?